Sterilizacija Vašeg Ljubimca

Sterilizacija je jedan od najodgovornijih i najbojih načina za smanjivanje broja beskućnih pasa i mačaka.

Azili sirom Srbije su prepuni napustenih ljubimaca koji su zavrsili na ulici jer su bili nepotrebni visak svojim vlasnicima. Sem azila I sinteraja, nase ulice su prepune napustenih pasa I macaka koje su u vecini slucajeva neuhranjene, bolesne ili povredjene. Procenjuje se da je prosecan zivot psa na ulic oko dve godine.

Sinteraji ne nude psima bolje zivotne uslove od onih koje imaju na ulicama. Psi su cesto ne uhranjeni I cesto se desava da umiru od gladi.

Kada, kao vlasnik, odlucite da sterilizujete svog ljubimca, vi aktivno pomazete smanjivanju broja napustenih pasa i macaka na teritoriji Srbije. Manje pasa i macaka na ulicama znaci manje mucenja, gladovanja i vise postovanja za napustene zivotinje

Sterilizacija i Vas Pas

Sterilizacijom vaseg psa vi aktivno odstranjujete neke od nezeljenih ponasanja vezanih za lucenje reproduktivnih hormona. Na primer, nesterilisan muzjak obelezava prostor kako bi naglasion drugim muzjacima svoju prisutnost na odredjenoj teritoriji. Sterilizacija ublazava nagon za obelezavanje prostora i agresiju prema drugim psima.

Nesterilisani muzjaci i zenke imaju nagon za lutanjem. Vodjeni hormonima, muzjaci i zenke napustaju dom radi parenja. Lutanjem psi izlazu sebe saobracajnim nesrecama i drugim situacijama koje mogu ugroziti njihovo zdravlje. Sterilisani muzjaci i zenke nemaju seksualne nagone zbog kojih bi napustili svoj dom i doveli sebe u rizicne situacije

Kada je Pravo Vreme za Sterilizaciju Vaseg Psa?

Najcesce starosno doba za sterilizaciju pasa je izmedju sest i devet meseci. Ipak, najbolje doba za sterilizaciju vaseg psa treba da bude odredjeno u konsultaciji sa vasim veterinarom.

Postupak Kastracije

Ovo je rutinski poduhvat koji se obavlja pod anestezijom. Kod muzjaka on traje 15 a kod zenki oko 45 minuta. Posle budjenja vas ljubimac ce nekoliko sati mirovati u ambulanti a posle toga ce biti spreman da ide kuci. Pun oporavak traje oko nedelju dana. Posle ovog perioda vas pas ce moci da se vrati svim normalnim aktivnostima.

Sprecite problem beskucnih pasa i macaka u Srbiji i sterilizujte vaseg ljubimca!